17 avril 2007

Persoverzicht - Le retour dans la presse



- Le Soir: 06/04/2007
- La Dernière Heure: 06/04/2007
- Het Laatste Nieuws: 06/04/2007
- Het Nieuwsblad: 06/04/2007
- Het Nieuwsblad: 17/04/2007
- TV Brussel: 05/04/2007


5 avril 2007

Persconferentie van 5 april 2007: 1500 bussen per dag in de Vooruitgangsstraat ! De bewoners zijn het moe !

Daarom stellen ze een alternatief voor dat tegemoetkomt aan de mobiliteit als aan de nachtrust van de bewoners.

Een recente studie van het BIM heeft uitgewezen dat de geluidsdrempels van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de Vooruitgangsstraat (1210) zowel overdag als ‘s nachts zwaar overschreden worden.

De studie steunt de 1000 bewoners in hun strijd om de bussen van de Lijn en de MIVB die elke dag door hun wijk razen te verplaatsen naar de Koning Albert II-laan.
Die bussen vormen immers de voornaamste bron van overlast. Vanaf 5 uur ’s ochtends tot middernacht razen ze met hun 1546 door de straat. Dit is een bus elke 40 seconden. Bovendien zijn deze bussen veelal leeg omdat reizigers nu eenmaal eerder bij de metro af- of opstappen.

Volgende week worden de definitieve plannen voor de heraanleg van het Rogierplein voorgesteld.

Ondanks herhaalde gesprekken met de diverse overheden blijkt evenwel geen enkel concreet element van de vraag van de bewoners hierin opgenomen. Ons rest dan ook niet anders dan aan de alarmbel te trekken.

De verplaatsing van de buslijnen van de Vooruitgangsstraat naar de Koning Albert-II laan is immers een valabel alternatief dat zowel technisch als commercieel haalbaar.

Het vraagt nog alleen politieke verantwoordelijkheid om de verplaatsing te realiseren, de bewoners hun nachtrust te gunnen en van het Rogierplein en echt verkeersvrij plein te maken.

Context

- In de jaren negentig besliste overheid om de noordwijk nieuw leven in te blazen met een residentiële wijk temidden van de wolkenkrabbers. Hiervoor werd ook de GOMB ingeschakeld om middenklasgezinnen naar Sint-Joost-ten-Node te lokken. De gemeente verwaarloost echter de wijk en haar bewoners reeds jaren.

- Na jarenlang overlast door gigantische bouwprojecten (City Atrium, DexiaTower, Covent Garden, Hôtel New Progress, …), wensen we eindelijk rust.

- Initiatieven van bewoners maar ook van het wijkcomité trachten de wijk leefbaar te maken (het jaarlijks wijkfeest, collectief protest tegen de verplaatsing van de kartingwedstrijd van het Sint-Joostplein naar de Rogierwijk , de strijd tegen de overlast van aircoinstallaties van hotels en kantoorgebouwen, het signaleren van problemen met de riolering en de deelname aan het begeleidingscomité van de architectuurwedstrijd voor de heraanleg van het Rogierplein, enz…)

- 1546 bussen per dag ofwel één elke 40 seconden in de Vooruitgangsstraat (14 buslijnen van de Lijn en 3 van de MIVB) tussen 5 ’s ochtends en middernacht.

- 1000 bewoners waarvan 1/4 een slaapkamer heeft die rechtstreeks op de Vooruitgangsstraat op de Vooruitgangsstraat.

- Een wijkcomité gesteund door een petitie vraagt de verplaatsing van de bussen naar de Koning Albert-II laan. Dezelfde steun kwam er op de algemene vergaderingen van eigenaars en op wijkvergaderingen (op 5 april 2006 gaven 80 bewoners een mandaat aan een task force de kwestie aan te kaarten). De bewoners lijden onder de geluidsoverlast maar hebben tevens last van de hoge snelheid van de bussen die de veiligheid van voetgangers en fieters in het gedrang brengen.

- Een vergadering in oktober 2006 met de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, de Lijn en de MIVB leidde tot een brief waarin begrip werd getoond voor onze strijd tegen de geluidsoverlast veroorzaakt door de bussen, de belofte om alternatieven voor te stellen in het kader van de heraanleg van het plein en de bestelling van een onderzoek bij het BIM om het probleem te onderzoeken.

- De studie van het BIM stelt onweerlegbaar de geluidsoverlast vast: «les seuils de gène (55 dB(A) LAeq,8H, jour et 45 dB(A) LAeq,8H, nuit) et d’intervention (65 dB(A) LAeq,8H, jour et 60 dB(A) LAeq,8H, nuit) définis dans le plan de lutte contre le bruit (2000-2005) adopté par la Région de Bruxelles-Capitale sont largement dépassés de jour comme de nuit, en semaine et le WE».

- Helaas blijkt uit finale gesprekken over de heraanleg van het Rogierplein dat de verplaatsing van de buslijnen is afgevoerd. Het winnende architectuurontwerp van Xaveer De Geyter met haar centrale glazen luifel op een verkeersvrij plein wordt onder druk van hoteleigenaars en parkinguitbaters stilaan maar zeker ondergraven.
De vraag van de inwoners daarentegen om het busprobleem op te lossen, is niet meer belangrijk (zie parlementaire vraag in bijlage). Van de bewoners wordt wel eens te meer een inspanning verwacht om de zoveelste bouwwerf te ondergaan.

Zal de bekroonde luifel op het Rogierplein niet meer zijn dan een hightech bushalte ?

- De bewoners willen hun stem laten horen en niet opnieuw het slachtoffer zijn van vooraf bedisselde plannen die onder het mom van bewonersinspraak in overlegateliers worden doorgedrukt.

Wat we vragen

- De bussen rijden langs de Albert-II laan : Dit werd ondersteund door de gemeente en het kabinet van Minister Smet.
- Gezien de breedte van de Albert II-laan is dit technisch perfect haalbaar. Op voorwaarde dat ze een eigen busbaan krijgen, gaan ook de vervoersmaatschappijen hiermee akkoord.
- Dit is handig voor ambtenaars en werknemers van ministeries en bedrijven gevestigd langs de Albert-II laan.
- De Albert-II laan heeft geen bewoners waardoor ze hier geen overlast veroorzaken.
- Voor de bussen komende van of naar het westen van de stad rijden is de Vooruitgangsstraat omweg en zorgt tevens voor vertragingen.
- Het allerbelangrijkste : een duidelijke politieke wil om onze wijk leefbaar te maken en te houden.

Waarom nu ?

- Heraanleg van het Rogierplein:
- We vinden het eerste project voor de heraanleg van het plein erg geslaagd maar het is jammer dat 1546 bussen er dagelijks zullen over rijden en het geheel dus weinig aangenaam en gezellig zullen maken. Een gemiste kans dus om het plein echt aantrekkelijk te maken voor alle gebruikers (toeristen, werknemers, pendelaars, bewoners, …)
- We willen van de heraanleg gebruik maken om onze wijk leefbaarder te maken met een aangepaste verkeer voor de bewoners en een aangename doorgang voor de pendelaars van het Noordstation.
- Een jaar geleden was er de algemene vergadering van de bewoners met de beslissing om zich tot de politici te wenden, gevolgd door de vergadering met de politieke verantwoordelijken en de bestelling van een studie bij het BIM.

Waarom is het dringend?

- De bewoners houden het niet meer uit.
- De werken aan het Rogierplein kunnen de overlast in de toekomst nog vergroten en dat de verplaatsing onmogelijk maken.
- De beslissing over het Rogierplein is nakend.
- Als we niet gehoord worden, moeten we dan juridische stappen ondernemen om de geluidsnormen te laten respecteren.

Wat we niet willen?

- We zijn blij met de BIM-studie (we bedanken het BIM hiervoor hartelijk) die bewijst dat we inderdaad last hebben van een onaanvaardbaar lawaai. We kunnen evenwel ons niet vinden in hun oplossingen. Ze zorgen in het beste geval enkel voor een lichte verbetering en brengen wellicht het lawaai net onder de toegelaten geluidsdrempel. Hetzelfde geldt voor het voorstel van minister Smet om enkel de bussen die naar de stelplaats (30% sic) rijden, om te leiden.
- De andere voorstellen van het BIM - ander type wegbedekking, vermindering van de snelheid en het inzetten van modernere bussen - bieden geen oplossing voor verkeersonveiligheid veroorzaakt door een onophoudelijke stroom bussen die dwars door een residentiële wijk rijden. Deze voorstellen zijn trouwens niet nodig indien ons alternatief wordt gerealiseerd.
- Beloftes die niet worden gehouden.

Wat zijn onze volgende acties ?

- Een brief naar de bevoegde politici met de vraag zich duidelijk uit te spreken over ons voorstel. Deadline voor het beantwoorden van onze vragen : 15 mei.
- Het 3de burenfeest op 29 mei 2007 met als thema wijkdynamiek en het verminderen van de overlast.
- Uitnodiging van de journalisten op ons burenfeest om bij een hapje en een drankje de opinies van de bewoners en de vooruitgang van het dossier te komen vaststellen.